Sivut

10. helmikuuta 2017

Ratsuiluja

Anteeksi kuvien laatu, allekirjoittanut saattoi unohtaa vaihtaa oikeat asetukset kameraan......

Snille on ollut vime päivinä todella hyvä ratsastaa! Siltä on nyt alkanut löytymään se pehmeys ja notkeus, joka sillä oli ennen taukoa. Pieni jäykkyys laitetaan siis tauon piikkiin. Olen aikaisemmin muistaakseni puhunut Vallun kohdalla puolieroista ratsastaessa, mutten Snillen. Nyt nimittäin on sellainen tilanne, että vasemmassa kierroksessa Snille on aivan mieletön ravissa ja töltissä. Se hakee pehmeään rentoon muotoon säilyttäen rauhallisen tahdin ilman että mun pitää ihan hirveästi sitä ratsastamalla ratsastaa, kun ennen on tuntunut siltä että pitäisi hirveästi korjata pohkeella, ohjalla, istunnalla, sellaista "työlästä punkemista". Oikeassa kierroksessa vasemman puolen pehmeys on vain haaveissa. Niska nousee välittömästi ylös jännittyneeksi ja töltissä ei ole oikein minkäänlaista tahtia, tahti vaihtelee puhtaasta passitahtiseksi varsinkin ympyröillä. Käynnissä ja ravissa homma pysyy vielä kasassa, ravissa ympyröillä on pientä hakemista, mutta suorilla Snille hakee itse oikeinpäin. Osittain tämä johtuu aivan varmasti masta ratsastuksestani, mutta Snillelle on aina ollut oikea kierros vaikeampi kuin vasen. Olenkin nyt ratsastanut käyntiä kovemmasssa vauhdissa pääsääntöisesti vasempaan kierrokseen ja välissä tehnyt esim. ympyrän oikeaan kierrokseen ja vaihtanut takaisin vasempaan, jotta saisin oikeean kierrokseen hyvä pätkiä. En näe järkeä hinkata huonompaa kierrosta kun siitä tulee vain huono mieli kummallekin. Parempi tehdä vähän ja hyvin huonoon kierrokseen niin ehkä joskus sitten pystytään menemään molempiin suuntiin yhtä hyvin ;) Käynnissä tosiaan molemmat kierrokset toimivat lähes yhtä hyvin.


Pyrin liikuttamaan Snilleä nyt vähintään 4krt viikossa; 3krt ratsain, väh. kerran maastossa ja 1krt muuten kuin ratsain eli lähinnä juoksutusta, ohjasajoa tms.. Se tuntuu olevan sille sopiva määrä liikuntaa viikossa. Ei kerry liikaa virtaa mutta energiaa on sopivasti liikkumiseen.





Vallu on liikkunut vähintään yhtä ahkerasti kuin Snille, pääsääntöisesti maastoillen kun nuo maastokelit on varsin mukavat tällä hetkellä. Kentällä olen muutamat kerrat pyöräyttänyt Vallua, mutta ne on lähinnä olleet sellaisia 20min ratsastuksia, jolloin tsekkaan että kaikki avut menee läpi ja poni kulkee kuten ennenkin ;)

Yksi päivä halusin kokeilla ratsastaa Vallua suorilla kuolaimilla pitkästä aikaa. Ajatus lähti liikkeelle yhdestä kurssista, jolla olin yhden viikonlopun. Sieltä jäi päällimmäisenä mieleeni että kuolaimia kannattaisi vaihdella vähän väliä, jotta suun eri osat saavat levätä ja olla välissä. Lisäksi samalla viikolla oma ratsastustuntini meni penkin alle, koska jäin ratsastamaan liikaa kädellä pitkästä aikaa. Olen pikkuhiljaa päässyt eroon siitä etten ota kädellä niin paljon vaan käytän enemmän istuntaa ja pohjetta - tai lähinnä pohjetta, koska en käytä pohjetta riittävästi, jolloin mulle jää tunne että pitäisi ottaa edestä enemmän kiinni. Jos käyttäisin enemmän pohjetta, saisin takaosan alle ja etuosan nousemaan, jolloin ei tule tarvetta ottaa edestä kiinni samalla tavalla.
Tiesin, että jos otan vahingossa liian kovalla kädellä suoralla kuolaimella, heittää Vallu kielen kuolaimen päälle, joten koin että on hyvä testi/muistutus itselle käden käytöstä. Kieli ei kertaakaan käynyt kuolaimen väärällä puolella ja ponikin tuntui yhtä hyvältä kuin ´normaalilla´ varustuksella. Tästä kerrasta myöhemmin videota ;)

En ole kova kätinen tai ohjasta ratsastaja vaan jään helposti huomaamattani pitämään kädellä kiinni, jolloin hevosen liike estyy niin ettei se pysty käyttämään itseään täysin oikein. Olen pitkään asian kanssa paininut ja nyt olen voiton puolella, mutta välillä varsinkin jos on hankalampi tilanne tai hetki sorrun vanhaan tapaani ottaa ohjasta ensin. Snille on todella hyvä opettaja tässä kun se nostaa samantien nuppinsa ylös tai vetää pään alas tyhjäksi, jolloin muistan hellittää erityisesti sisäohjasta. Vallu antaa jo anteeksi paljon virheitäni, joten sen kanssa on hankalampaa, varsinkin silloin kun Vallu on itse sillä päällä että ei oikein huvittaisi työskennellä kunnolla... :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! :) Kiva kun olet eksynyt lukemaan blogiani! :) Toivoisin, että jätät kavion jälkesi kommenttiboxiin! :)) Parannus ehdotuksia & risuja ja ruusuja saa laittaa kunhan pysytään asiallisina ;) Myös postaus ehdotuksia saa heitellä aina tekstien loppuun :)) Antoisia lukuhetkiä! :)

Tv. Janina