Sivut

6. heinäkuuta 2015

Islanninhevosten Suomen mestaruuskilpailut 3.-5.7.



Ensinnäkin anteeksi kauheasti, kun tuo "postaussarja" Kohti SM-kisoja vähän unohtui... Piti tosiaan torstaina julkaista osa 2/2, mutta ponien viemisessä menikin kauemmin kuin oletin sekä muistin vasta juuri ennen kuin nukkumaan menin, niin jäi sitten julkaisematta koko postaus.




Nyt on elämäni ensimmäiset SM-kisat käyty ratsastajan näkökulmasta! Viikonloppu oli hauska, mutta rankka. Sekä perjantaina että lauantaina lämpötila kohosi vähintään +25, mutta onneksi tuuli jonkin verran niin ei ihan läkähdytty. Kokemuksena koko SM-kisat olivat upeat ja nyt ollaankin kokemusta rikkaampia!

Vallu karsinassaan
Perjantaina oli aamulla ratsastajakokous, jonka jälkeen katselin hetken aikaa kisoja ennenkuin piti lähteä Vallun kanssa eläinlääkärin tarkastukseen. Läpi päästiin tottakai ja sitten alettiinkin valmistautumaan kohti ensimmäistä starttia. Vallu oli ihan hepuleissa kun selkään nousin ja ensimmäiseen varttiin meillä ei ollut askellajia nimeltä käynti... Sain Vallun kuitenkin lämmittelyssä ihan ookooksi, lämmittelyyn olisi tarvinnut ehkä saada hieman enemmän aikaa mutten kauheasti viitsinyt lämmitellä kun lämpömittarit heiluivat +28 asteen tienoolla, ja lähdin radalle ihan hyvillä fiiliksillä.
Suoritus alkoi hieman kehnosti, kun Vallu oli hitaassa töltissä jännittynyt ja hävisi avuilta, kulki nokka kohti taivaita ja sitä rataa. Laukassa painoi ihan hirveästi käsille, jonka takia siirtyminen lisättyyn alkoi liian myöhässä.... Lisätty meni ihan hyvin, lopussa V valahti hiuka, muttei kuitenkaan passitahtiseksi asti. Käynnissä V oli jännittynyt ja tepasteli turhan lyhyin ja nopein askelin. Ravissa meno oli ihan ookoota, olis saanut kulkea paremmin kontaktilla, mutta tuntui siltä että jos olisin luonut enemmän painetta jostain suunnasta, olisi askellaji vaihtunut töltille tai laukalle. Mutta suorituksen jälkeen olin tyytyväinen kaikkiin muihin askellajeihin paitsi hitaaseen tölttiin ja olinkin hyvin hämmästynyt kahdesta 5,3, mitä kaksi tuomaria meille antoi! Yhteispisteet olivat 4,87.


Kävelyllä jossain välissä :D
Illalla käytiin vielä kävelyllä ettei ponnyjen lihakset ihan jämähdä karsinassa seisomisesta. Kierreltiin Ypäjän metsäpolkuja puolisentuntia ennen tallille paluuta ja hevosten ruokkimista.

Iltakävelyllä pe illalla
Lauantain tölttiluokan startti oli onneksi heti aamupäivällä, jolloin ei ollut ehtinyt vielä lämpötila kohoamaan huimiin lukemiin. Sain Vallun lämmittelyssä ratsastettua kunnolla kuulolle ja suorituukseen lähdin asenteella "Kaikki tai ei mitään". Sain Vallun todella hyvin hitaalle töltille ja kuuntelemaan! Olin itse ihan wow-fiiliksillä! V kulki oikeinpäin, kantoi itsensä siististi ja liikkui todella hyvin, hieman epätasaisuutta oli mutta se ei haitannut. Lisäykset onnistuivat myös hyvin sekä lisätty töltti. Hieman pääsi ehkä passitahtiseksi lisätyssä, mutta sain aika hyvin korjattua sen.
Saatiin yhteispisteiksi 5.00, joka loppujen lopuksi oikeutti paikan B-finaaliin!! EN ois ikinä uskonut et oltais B- finaaliin päästy tölttiluokasta, jota kisattiin toista kertaa tällä kaudella ja joka on aina ollut meille se hankalin luokka!
B-finaalihan on karsintojen jälkeen sijoille 6-10, mikäli osallistuja on väh. 15 ja B-finaalista pääsee voittaja kisaamaan A-finaaliin, jossa kisataan mitalisijoista. A-finaalissa on suoraan karsinnoista viisi parasta tulosta saaneet.



Sain sitten koko päivän katsella muiden suorituksia, kun finaalit oli vasta iltapäivällä. Kun finaalien aika tuli, en lämmitellyt Vallua kauheasti kun oli vielä aikaisemman ratsastuksen "asetuksilla" eli hyvin kuulolla. Finaalissahan ratsastaa kaikki samaan aikaan, joten vähän jännäsin miten V pysyy nahoissaan kun sillä on todella kova kisavietti.
Kyllä se suorituksen ajan hanskassa pysyi ja saatiin vielä todella hyviä pisteitä! 5.0 ja 5.5 kaikista osioista! En todellakaan odottanut niin hyviä pisteitä, kun Vallu tuntui todella huonolta tai painoi kädelle, ei kuunnellut ollenkaan jarruja, imi vaan toisten perään ymsmys... Esimerkiksi hitaasta töltistä odotin max. 3,5 pistettä kun tuntui että mentiin ihan liian lujaa ja jouduin jarruttelemaan Vallua isommin muutamissa kohdissa. Lisätyssä Vallu sai juuri sopivasti imua muista ja lisäyksissä imu taas oli huonosta, kun päätyihin tullessa jarrut ei meinannut pelittää alkuun ollenkaan. Olin siis todella yllättynyt pisteistä mitä saatiin!

c) Liisa Leppänen
c) Liisa Leppänen
c) Liisa Leppänen

Finaalin jälkeen oli varustetarkastus ja sen jälkeen palkintojen jako. Me tultiin Vallun kanssa neljänsiksi! Lähtiessämme SM-kisoihin en todellakaan kuvitellut pääseväni yhteenkään finaaliin saati sitten neljänneksi vaikka vaan B-finaalista olikin kyse! Ja tehtiin omat ennätyspisteet 5.11!
Meidän kunniakierroksella oli turhan paljon vauhtia, kun takanani tullut pyyhkäisi ohitseni ja Vallu otti ja lähti sen perään sekä edelläni mennyt hevonen lähti myös. Vallu ei päässyt kuin puolikierrosta ennenkun sain sen pysähtymään, mutta muilla menikin vähän pidempään :D

Varustetarkastuksessa

Palkintojen jaossa

Kaiken kaikkiaan oltiin tölttiluokan yhdeksänsiä ja nelikäynnin kombinaatiossa sijalla 10.! En ois kyllä uskonut lähtiessäni SM-kisoihin, jos mulle ois sanottu et tuut olemaan 10 parhaan joukossa :D Sen verta siellä on kova taso. Oli kyllä huikea kokemus päästä kisaamaan SM-kisoissa ja toivottavasti ensi vuonnakin päästään! Loppuu vaan sanat kuvaamaan sitä fiilistä, kun pääsee sijoille isoissa kisoissa hevosella, jonka kanssa on joutunut tahimaan sieltä väärinpäin kulkevasta kipittäjästä tähän nykyhetkeen! Ei kai tässä voi muutakuin todeta että #kiitollinensiunattuonnellinen! Ensi vuonna toivon mukaan uudestaan!

Kuva jotenkin hämää, oikeesti violetti

Ps. Huomenna Länsi-Suomi -lehdestä löytynee juttua meistä & SM-kisoista ;)

4 kommenttia:

  1. Anonyymi7.7.15

    Oon aina ihmetellyt että mikä issikoista tekee niin vahvoja että isot ja pitkät miehetkin voivat kipeyttämättä niillä poni kokoisilla issikoilla mennä? Koska eihän niiden rakenne(esim.jalat, selkä) nyt poikkea mitenkään muista hevoseläimistä ja eivät aina ole edes kovinkaan raskas rakenteisia, vaan varsin kevyitä:)

    Entäpä miksi issikoilla käytetään painobootseja(vai mitkä oikealta termiltään ovat) etusissa? Jotta etujalat nousisivat korkeammalle vai? Mikä idea/päämäärä on painoa lisäämällä saada kauhoava etujalan liike? Ovatko ne issikkakisoissa pakolliset, jos on niin miksi? Käytätkö sinä niitä, tai siis Vallu? Miksi?

    Anteeksi nämä kysymykset, mutta ehkä sinä issikka ratsastajana osaat vähän selventää minulle noita:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tohon ekaan en oikeastaan osaa vastata :D Välillä sitä itsekin ihmetellyt kun näkee isojakin koko eroja hevosen ja ratsastajien välillä :) Kai se on niin että ne isot miehet jotka ratsastaa, osaavat ratsastaa ja hallita kehonsa jolloin ei tule sellaista "suoraa" rasitusta esim. selälle :D Rakenteellisista erilaisuuksista en osaa sanoa, kun issikoilla on hieman erilainen suolistokin kuin muilla hevosilla...

      Kantapainoja käytetään kisoissa useimmiten juurikin siksi että saadaan liikkeeseen enemmän näyttävyyttä, mutta niillä voidaan auttaa hevosta löytämään puhtaat, tahdikkaat askellajit. Esimerkiksi passitahtisen hevosen askellajit puhdistuvat nopeammin ja helpommin kun eteen laitetaan painoa :) Vallulla käytän kisoissa, valmennuksissa ja "hienommissa" treeneissä kantapainoja. Meillä ei ole painoissa painoa paljoa, joten lähinnä sen tarkoitus on suojata jalkaa kuten normiputsikin, mutta on vain siistimmän näköinen. :) Ja kauhova liike ei ole tavoitteena vaan auttaa hevosta löytämään se liikelaajuus, joka on sille se ns. maksimaalinen tai paras... En oikein osaa selittää sitä :D Kantapainot ei oo issikkakisoissa pakolliset :)

      Poista
  2. Anonyymi8.7.15

    Lisätään noihin kantapainoihin se että ne eivät edes ole painavemmat kuin normaalit bootsit. Meillä maksimi painoraja on 240g, normaalit suojat on n 170g ja siihen jänneauojat päälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep! :) Kiitos lisätäsmennyksestä!

      Poista

Hei! :) Kiva kun olet eksynyt lukemaan blogiani! :) Toivoisin, että jätät kavion jälkesi kommenttiboxiin! :)) Parannus ehdotuksia & risuja ja ruusuja saa laittaa kunhan pysytään asiallisina ;) Myös postaus ehdotuksia saa heitellä aina tekstien loppuun :)) Antoisia lukuhetkiä! :)

Tv. Janina