Sivut

21. maaliskuuta 2017

Kevättä ilmassa ja rinnassa


Vihdoinkin kevät alkaa saapua tänne länsirannikolle. Ilmat alkaa pikkuhiljaa lämmetä ja hokkejakin saa pian ruuvailla pois ponien jaloista. Molemmat ponit ovat liikkuneet varsin ahkerasti ja varsinkin Snille on edistynyt taas huimin askelin.


 Vallun kanssa ollaan treenailtu Juhan valkussa saatuja harjoituksia. Vallu on lähtenyt paranemaan todella hyvin. Pääsääntöisesti se liikkuu koko kehonsa läpi käynnissä, vaikka ei varsinaisesti sitä pyytäisi. Töltissäkin alkaa pikkuhiljaa löytymään lavat ja oikea ryhti. Vielä Vallu ei jaksa kovin pitkää matkaa kulkea oikeassa ryhdissä, mutta pikkuhiljaa sekin lähtee löytyään. Mikä parasta tässä on se, että vihdoin Vallun muotoa ja vauhtia pystyy säätelemään vaivattomasti ilman koko pakan hajoamista. Pystyn kokoamaan esim. töltissä Vallun todella hitaaksi ja hyväksi, jonka jälkeen voin ratsastaa sen pidemmälle ja rennommalle muodolle. Olenkin tätä tehnyt ja hyödyntänyt paljon treeneissä. Lisäksi ne kuuluisat tempon vaihtelut on nyt osa meidän treenipakettia myös. Niiden kautta saan Vallun hereille ja ajattelemaan enemmän eteen, jos se alkaa ajatella liikaa taaksepäin ja jännittyy.

#tb kun oli vielä lunta

Laukassa meillä on tällä hetkellä paljon töitä. Vallulla on passi niin vahvasti auki, että laukka valuu helposti nelitahtiseksi räpellykseksi kun ei riitä voima kannattelemaan kunnollista laukkaa. Lisäksi toki ratsastajakin tähän vaikuttaa... Nimittäin kun en ole koko talveen päässyt treenaamaan laukkaa niin iki-ihana etunoja on palannut takaisin. Se täytyy heti kitkeä pois, jotta päästään eteenpäin taas. Laukkaa olen harjoitellut nostojen kautta. Joudun olemaan tosi tarkkana siitä, että laukka nousee kunnollisena ja otan sen pois heti jos tunnen että poni meinaa valahtaa pitkäksi. Vasen laukka on huomattavasti parempi kuin oikea, mutta eiköhän treenillä saada niistä yhtä vahvoja. Ravissa Vallu on nyt todella hyvä pätkittäin, mutta tasapainoa tarvitsee vielä enemmän ettei askellaji vaihdu töltille samantien kun poni ei luotakaan tekemiseensä tarpeeksi. Olen itse hieman hidas auttamaan siinä tilanteessa, mutta kerta kerralta pääsen vaikuttamaan enemmän ilman askellajivaihdoksia.

Passinkin avasin yksi päivä. Vallulla on siihen huomattavasti enemmän voimaa kuin ennen. Ennen se on venynyt ja vanunut eteen eikä vauhtiakaan ole oikein ollut tarjolla tarpeeksi mutta nyt kun nostin passilaukan ja istuin sen passille niin poni ei lähtenytkään venymään eteen liikaa vaan venyi sen verran kun tarvitsi passiin ja lisäsi vauhtia! Heh, viisikäyntiluokat - täältä tullaan! ;) Mun täytyy vaan jälleen olla tosi tarkkana että teen selkeän eron laukan ja passilaukan välille sekä siihen miten kummankin nostan.

Vallulla oli hieman kevättä rinnassa kun pääsi yks päivä kentälle riehumaan








Snillen kanssa ollaan päästy eteenpäin harppauksin. Lähdin tekemään sen kanssa samoja harjotuksia kun mitä Vallun kanssa saatiin ohjeiksi Juhan valkussa. Niiden avulla Snillen on parantunut ihan parilla ratsastuskerralla. Ravissa saan annetua sille ohjilla tasaisen tuen edestä, jolloin se luottaa käteen ja rentouttaa niskansa oikeaan muotoon ja nostaa lapansa ylös. Snillen ravissa on kyllä toosi vaikea istua kun se menee kunnolla sillä sillä on valtava ravi! Snille on oppinut nyt myös venymään askeleissaan, jolloin liikkeisiin alkaa löytyä enemmän joustoa. Tosin Snille kuvittelee voivansa laukkailla ravissa koko ajan, jolloin sitä saa korjailla mutta luulen tavan jäävän pois kun tasapaino ja lihaskunto paranee.




Töltissä Snillen muoto paranee ja se rentoutuu tölttiin eikä yritä enää kipittää karkuun jännittyneenä. Parhaimmillaan töltti on maastossa, jossa ponilla on itselläänkin energiaa eteen enemmän. Kentällä joutuu vähän ratsastamaan enemmän, mutta nyt töltti on joka tapauksessa helppoa ja vaivatonta eikä puurtamista.

Laukassa Snille on perushyvä. Laukka on saanut enemmän ilmaa alleen, mutta nyt pitäisi alkaa etsiä parempaa kontrollia vauhtiin ja muotoon. Vauhdin kontrolloimisella tarkoitan kentällä sitä että voisin pyytää laukkaa vähän rauhallisemmaksi ja ´kootummaksi´ ympyrälle ja antaa venyä esim. pitkille sivuille. Paikoitellen Snille vastaa hyvin tähän apuun mutta sitten vauhti vie voiton ja varmasti myös tasapainon puute. Nyt päästään onneksi treenailemaan laukkaakin kun maa alkaa olemaan sula.







Snillekin pääsi eräs päivä kentälle irroittelemaan ja vauhtia kyllä riitti silläkin.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! :) Kiva kun olet eksynyt lukemaan blogiani! :) Toivoisin, että jätät kavion jälkesi kommenttiboxiin! :)) Parannus ehdotuksia & risuja ja ruusuja saa laittaa kunhan pysytään asiallisina ;) Myös postaus ehdotuksia saa heitellä aina tekstien loppuun :)) Antoisia lukuhetkiä! :)

Tv. Janina