Sivut

4. joulukuuta 2013

Luukku 4: "Askellajiratsastus - Mikä se on?"

Luukku 4: "Askellajiratsastus - Mikä se on?"



"No, se on vaa sellasta että mennään jottai ihme rataa ympäri miten sattuu, kunhan kovaa menee"
"Se on sellast ihmeellistä touhuu kun painellaan vaan täysillä"
"Ajattelis ponejaan kun tollalailla päättömästi kaahavat ympäriinsä tota ihme tölttiään" 
"Ei ne edes osaa ratsastaa, kun vaan painelee tota tölttiään menemään koska ei siellä tarvitse kuin istua"
 - Joitain netin ihmeellisestä maailmasta bongattuja lausahduksia askellajiratsastuksesta




Kunhan kovaa menee, siinäkö kaikki mitä ajattelet askellajikisaamisen olevan? Ihme tölttiään, no onhan se varmaan joku 10. ihme niiden mielestä, jotka eivät tölttäävää hevosta ennen ole nähnyt.. Ei siellä tarvitse kuin istua, mun mielestä jokaisessa ratsastuslajissa jos haluaa menestyä tai saada hevosen menemään hyvin tai edes melko hyvin täytyy tehdä jotain muuta kuin istua hevosen selässä. Ei ne issikatkaan automaattisesti mene kaikkia askellajeja puhtaasti ja hienosti tai harva menee...


Askellajiratsastus, niin mitä se sitten on? 


- Askellajiratsastuksella tarkoitetaan yleisesti ratsastuslajia, jossa mennään perusaskellajien(käynti, ravi, laukka) lisäksi juuri sille rodulle ominaisia erikoisaskellajeja. Issikoilla ne sattuvat olemaan töltti ja passi.

- Issikoita ratsastetaan hieman eritavalla kuin "normi"hevosia, mutta ei se eri tapa ole mistään Marsista hankittua. Usein siinä missä kouluratsasastaja kokoaa hevosensa ravia, Issikka lähtee tölttäämään. Takaosa alle, poni ohjan ja pohkeen väliin & töltille. Töltissä ei tarvitse roikkua niissä naruissa, issikat pystyvät tölttäämään myös löysin ohjin, mutta se onkin sitten ratsastajasta kiinni kuinka paljon jaksaa polkea ponille tahtia ja pitää ponin aktiivisesti liikkeellä[en tarkoita vauhdillisesti]. Ratsastajasta riippuu myöskin töltin puhtaus, töltti voi olla puhtaan tahdin lisäksi ravi- tai passitahtista ja joskus se ei ole tölttiä ollenkaan vaan on possupassia eli posaria eli passia aivan liian hitaasti ilman liitovaihetta. Toki töltin puhtaus voi riippua hevosen lihaskunnosta, jaksamisesta ja siitä, kuinka monta askellajia hevoselta löytyy. Siinä missä töltissä pidetään itse itsensä "kasassa[koottuna xd]", mutta ryhdikkäänä niin ravissa voi ajatella "takki auki" meininkiä eli päästää itsensä rennoksi, muttei löysäksi perunasäkiksi. Nuo ovat niin pieniä muutoksia, ettei niitä oikeestaan huomaa kun katsoo issikkaratsukkoa, mutta vähän näin ajatuksellisesti koitan hakea :) Laukan saa nostettua hevosesta riippuen, miten se on opetettu. Mutta helposti passia tarjoaville hevosille ei välttämättä kannata kauhean raskaana istua satulassa, koska se on yleensä passi apu kun istuu syvälle satulaan ja jarruttaa ja päästää. :)




- Issikat jaetaan neli- ja viisikäyntisiksi sen mukaan osaako ne mennä passia. Viisikäyntiset ovat niitä, jotka osaavat mennä passia ja vastaavasti nelikäyntiset niitä, jotka eivät passia mene. On olemassa myös ns. neljä ja puoli käyntisiä, eli niiltäkin löytyy passi, mutta se ei ole niin laadukasta tai sitä ei ole ikinä treenattu ymm.. Valsi on nelikäyntihepo, kun sitä kummikin kysytään :D


Askellajikisat, mitä ne sitten on? 


- Askellajikisoissa pääsee ratsukko näyttämään taitonsa, aivan kuten missä tahansa muunkin lajin kisoissa. Kisaluokat jaetaan neli- ja viisikäyntiluokkiin, tölttiluokkiin ja passiluokkiin. On myös issikoille tarkoitettuja koulukisoja, joissa mennään ravin sijaan tölttiä. Askellajikisoja on ihan yksittäisitä tallikisoista MM-kisoihin asti. Askellajikisat jaetaan Sport- ja Gaedingur- kisoihin. Gaedingur- kisoissa haetaan sitä vauhtia kun taas Sport- kisoissa haetaan hyvää harmoniaa ratsukossa sekä hyvää puhdasta tahtia, liikettä ja siistiä ratsastusta. Gaedingur- kisoissa kaikkia askellajeja mennään puoli kierrosta ja Sport- kisoissa kaikkia muuta kierros, paitsi käyntiä puoli kierrosta.

- Askellajikisat pidetään ovaalin muotoisella radalla. Ratsukoiden suoritukset arvioidaan numeroilla 0-10. Arvioinnissa kiinnitetään huomiota tahtiin, liikkeisiin, tempoon ja siistiin & hyvään ratsastukseen.  Tahdin tulee olla puhdas, epäpuhtaus tahdissa näkyy heti numeroissa. Numeroissa huomaa kyllä heti, jos on hitaassa askellajissa liian kova tempo. Isot ja ilmavat liikkeet tuovat numeroa ylöspäin, mutta ei se numero putoa jos hevoselta ei löydy mahtavaa liikettä. Väärät laukat yms. virheet tuovat reippaasti numeroa alaspäin, joten ei ole aivan sama kuinka päin sitä laukkaakin vaikka menee. Siistiä ratsastusta haetaan melkein joka lajissa, joten uskon kaikkien tietävän mitä sillä haetaan. Säännöt ovat aika tiukat ja jokaisessa kisassa on yleensä varustetarkastuksia, joihin valitaan satunnaisesti joku ratsukko.

- Seuraavat luokat mistä kirjoitan ovat Sport- kisoista, koska Gaedingur- kisoja ei oikeastaan ole kuin satunnaisesti ja niissä ei voi "edetä" korkeammille tasoille. [Luokkia on enemmän, mitä tässä esittelen, jos kiinnostuit katso; *Tästä*]



- Nelikäynti hevosilla nelikäyntiluokissa näytetään askellajit; Käynti, ravi, hidas töltti, laukka ja lisätty töltti. Seuratasolla nelikäynti luokka on V5 ja aluetasolla & siitä ylöspäin se on V1. V5 askellajien esittämisjärjestys on ennalta määrätty[töltti, ravi, käynti, laukka], mutta V1- luokassa askellajijärjestyksen saa itse päättää. Mitä itse olen huomioinut, niin usein V1- luokassa kisaavat ottavat lisätyn töltin laukan jälkeen, jolloin hevosella on energiaa ja sopiva ajatus eteenpäin kun laukasta suoraan siirrät lisättyyn. Käynti otetaan joko töltin ja ravin välillä tai sitten se jätetään viimeiseksi esitetyksi askellajiksi, koska sitten hevonen malttaa rauhoittua ja rentoutua siihen käyntiaskeleeseen eikä kiirehdi.




- Viisikäynti hevosilla näytetään viisikäynti luokissa askellajit; Käynti, ravi, hidas töltti, laukka ja passi. Viisikäynti luokat on merkitty F1- merkinnällä mielestäni sekä seura- että aluetasolla. Viisikäynnissä saa kaiketikin valita itse askellajijärjestyksen, en osaa oikein tästä mitään suuria faktoja kertoa, koska itse kisaan nelikäynnissä :D


- Tölttiluokat: T1, T2, T8. Tölttiluokissa näytetään tölttiä eri tempoissa ja eri tavalla. T1- luokassa mennään hidasta tölttiä kierros, vaihdetaan suuntaa ja mennään kaksi kierrosta toiseen suuntaan niin, että ensimmäinen kierros pitkille sivuille tempon lisäykset ja viimeinen kierros lisättyä tölttiä. T2- luokassa ratsastetaan ensimmäinen kierros vapaa valintaista tempoa, toinen kierros hidasta tölttiä, sitten suunnan vaihto ja kierros tölttiä ohjat yhdessä kädessä ilman kuolaintuntumaa. T8- luokassa mennään kierros vapaa valintaista tölttiä, suunnan vaihdos ja kierros tölttiä pitkille sivuille lisäten tempoa.





- Sitten on vielä passiluokkia, joista en ala selittelemään enempää, kun en itsekkään niistä tajua sen enempää ;D On Speedpassia ja passijuoksua jonkun tietyn matkaa ymm...


Tää on ihan totista touhua, ettäs tiedätte! :D

Niin, nyt voitte sitten päät pyörryksissä miettiä että mitä se askellajiratsastus olikaan... Onko se sitä että painellaan niin lujaa kun ponista irtoaa vai pitäisiköhän siellä myös oikeasti ratsastaa :)) Mitäs mieltä te lukijat olette? :))

2 kommenttia:

  1. Hyvä postaus ! I like :) aloin lukea ja ajattaelin että voi ei eikai jotkust tosiaan ajattele näin ? Aloin sitten mietten selittäisin itse sen. En osannut selittää paljoakaan vaikka kaikki nuo sun asiat tiedän! En vaan osannut koostaa niitä yhteen :)

    VastaaPoista
  2. Ihana blogi! Kui sul on vaa noi vähä lukijoita?! :o :D

    VastaaPoista

Hei! :) Kiva kun olet eksynyt lukemaan blogiani! :) Toivoisin, että jätät kavion jälkesi kommenttiboxiin! :)) Parannus ehdotuksia & risuja ja ruusuja saa laittaa kunhan pysytään asiallisina ;) Myös postaus ehdotuksia saa heitellä aina tekstien loppuun :)) Antoisia lukuhetkiä! :)

Tv. Janina