Sivut

11. joulukuuta 2013

Luukku 11: " Vallun kesäihottuma"

Luukku 11: "Vallun kesäihottuma"



 Valsilla on siis kesäihottuma, joten ajattelin kirjoittaa siitä oman luukun.


Uskoisitko minulla olevan kesäihottuma?


Kesäihottuma on sairaus, joka ei lähde koskaan pois hevoselta ja pahimmillaan voi olla todella kivulias, silti voi saada hevosen täysin oireettomaksi oikeanlaisella hoidolla. Kesäihottuman aiheuttaa polttiaset sekä joillain hevosilla myös auringon valo ja ruoho. Vallulla on lievä kesäihottuma, jonka saa kesällä lähes oireettomaksi loimittamalla, pesemällä, rasvaamalla jne.. Kesäihottuman oireita on yleisimmin kutina harjamarrossa, hännäntyvessä, selässä, sään alueella, vastassa ja päässä. Kutiava hevonen tietysti hankaa itseään jatkuvasti tai aina kun siihen pystyy, jos kutinaa ei huomata ajoissa voi hevonen hangata itsensä ihan vereslihalle asti. Vallulla on oireena pää, johon tulee rupia ja karvattomia laikkuja kesäisin sekä mahan alunen, jonne kanssa ilmestyy rupia.


Rupia ja karvatonta aluetta
Vallua hoidetaan loimittamalla ihottumaloimella ja -hupulla. Ne sillä on päällä 24/7, paitsi ratsastaessa ja kisoissa, satunnaisesti saattaa olla että Vallu on päivän ilmankin loimea. Loimituksen lisäksi Vallua hoidetaan pesemällä se aina tarvittaessa Prob-Shampoolla ja öljyämällä Prob-öljyllä tai pikiöljyllä. Rasvaan myös nuo kohdat, joissa rupia tai karvat lähtenyt, rasvana käytän Hästsalvaa tai HorsePowerin tervarasvaa, tosin mielestäni Hästsalva on parempaa. Noilla Vallu on pysynyt ihan hyvänä nämä pari kesää mitä se on minulla ollut. Ihottumaloimia Vallulla on kolme kappaletta ja niitä vaihdellaan aina likaisuuden mukaan. Etutukan pidän Vallulla kesäisin letillä, jotta se pysyisi siistinä eikä hiipisi Vallun silmille hupussa.

Kaikki aina kysyy, että miten Vallulla voi olla noin pitkä harja, vaikka ihottumainen onkin ja mun on aina vaan pakko vastata että en tiedä :D Sillä vaan pysyy harja ja häntä matkassa kesäisin, otsaharja ohenee ja lyhenee kesällä, mutta talven aikana kasvaa kyllä takaisin. 

Vallu ei syö mitään "kesäihottuma"-väkirehua, mutta ensi kesäksi olen pohtinut Chian-siemeniä niiden kuulemma pitäisi auttaa kutinaan tms... Onko teillä lukijoilla jollakin kokemusta Chian-siemenistä? :)


Mä oon muumi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! :) Kiva kun olet eksynyt lukemaan blogiani! :) Toivoisin, että jätät kavion jälkesi kommenttiboxiin! :)) Parannus ehdotuksia & risuja ja ruusuja saa laittaa kunhan pysytään asiallisina ;) Myös postaus ehdotuksia saa heitellä aina tekstien loppuun :)) Antoisia lukuhetkiä! :)

Tv. Janina