Sivut

9. joulukuuta 2014

Joulukalenteri luukku 9: Vieraileva bloggaaja I

 

Hei vain kaikille! Janinan sijasta täällä kirjoittaakin Jenni! Tästä linkistä pääset minun blogiini. Haluan puhua teille nyt hevosten vuokraamisesta ja sen eduista.

Kuvitus c) Janina ;)

Itse olen tosiaan vuokrannut hevosia jo parin vuoden ajan. Vuokrasopimuksia on erilaisia, jotkut tekevät sopimuksen kirjallisena, toiset taas suullisena. Hinta on aina hevosen omistajan päättämä, joissakin tapauksissa rahan sijasta voikin korvata vuokraamisen esim. tallitöillä. Hevosen vuokraaminen vaatii vastuuta ja täytyy pärjätä itsekseen, sillä silloin ei yleensä olekkaan kentän laidalla opettajaa antamassa neuvoja ja auttamassa. Nyt listaan tärkeitä seikkoja mitä kannattaa ottaa huomioon, kun etsii vuokrahevosta.


Millainen hevonen?

Ei todellakaan kannata ottaa vuokralle hevosta, jota pelkää tai jolle ei pärjää. On siis otettava huomioon hevosen taso ja oma tasosi. Ei kannata ottaa vuokralle liian suurta tai pientä hevosta tai hevosta, joka ei sovellu sinun käyttöösi. 

Hinta?

Paljonko joudut maksamaan vuokraamisesta? Tämä hevosharrastus on vain kokoajan kalliimpaa ja kalliimpaa, joten hinta on varmasti monelle tärkeä seikka. Hinta on aina omistajan päätettävissä, jotkut omistajat vuokraavat hevostansa vain rahan takia, toiset taas hevosen liikunnan takia. Joissain tilanteissa vuokraamiseen kuuluu talli hommat, joilla voi korvata rahallisen summan.

Millainen talliympäristö ja henkilökunta?

Vuokratakko hevonen ratsastuskoululta vai pieneltä maalaistallilta? Ratsastuskouluilla on yleensä apu saatavilla heti, kun sitä tarvitset, mutta pienillä yksityistalleilla ei välttämättä ole ketään auttamassa. Kannattaa siis miettiä tarkasti millaisessa ympäristössä hevosta vuokraa. Tallin henkilökuntakin vaikuttaa asiaan, onko henkilökunta pätevää ja saatko heiltä apua tarvittaessa.

Omistaja?

Itselleni on ainakin todella tärkeä seikka millainen hevosenomistaja on! Jos ei tule toimeen omistajan kanssa, ei vuokraaminenkaan kannata. Hevosen omistajallahan on määräys valta, mitä saat tehdä, kuinka usein ja millä tavalla asiat on tehtävä. Molemmin puolinen luottamus on todella tärkeää, kummankin on oltava rehellisiä ja avoimia. Ja kannattaa aina muistaa, että teillähän on jotain yhteistä, vastuu hevosesta ja sen hyvinvoinnista ;)


Mitä saat tehdä hevosen kanssa?

Tärkeää on sopia mitä saat hevosen kanssa tehdä ja kuinka usein. Kaikki eivät esimerkiksi anna vuokraajan hypätä ollenkaan hevosellaan, toiset eivät halua päästää vuokraajaa maastoilemaan hevosella. Kannattaa aina kysyä, jos on vähänkin epävarma saatko jotain tehdä. 

Jaksaminen ja vastuu?

Hevosen vuokraamista harkitessa on hyvä miettiä sitä, että jaksatko varmasti kantaa vastuun hevosesta. Vuokraaminen on itsenäistä hommaa, jossa yleensä saat vastuun hevosen hoitamisesta. Hevonen on varustettava ja puunattava ennen ratsastusta ja sen jälkeen, välillä on paljon muutakin tekemistä hevosen hyvinvointia ajatellessa.

Tässä nyt muutama seikka, jotka kannattaa ottaa huomioon hevosen vuokraamista miettiessä. Sitten yksi todella tärkeä kysymys; Mistä sen vuokrahevosen oikein löytää? Monilla nettipalstoilla on ilmoituksia, jossa annetaan hevonen vuokralle. Hevostalli.netistä löytyy markkinat osioista ainakin satoja ilmoituksia vuokraajaa etsivistä hevosista. Myös Facebookissa olevista ryhmistä voi ilmoituksia bongailla. Kannattaa myös rohkeasti kysellä ratsastuskouluilta ja yksityishevosten omistajilta kaipaavatko he hevosilleen vuokraajaa. Rohkeasti siis etsimään, jos yhtään kiinnostaa!

Hevosen vuokraaminen on todella suuri vastuu ja kannataakin ennen omanhevosen hankintaa vuokrata muiden hevosia. Vuokratessa saat varmasti paljon hyvää kokemusta ja opit kantamaan vastuuta niinkin upeasta eläimestä, kuin hevonen. Suosittelen kaikille lämpimästi hevosen vuokraamista!

Hyvää joulunodotusta kaikille!

-Jenni

ps. Kiitos Janinalle, joka antoi tämän mahdollisuuden kirjoittaa tästä aiheesta ! :)


1 kommentti:

  1. Anonyymi11.12.14

    Mielenkiintoisia aiheita :D Piti laittaa oikein kirjanmerkkeihin että lukee toiste uudestaan ;) Asioita, joista täytynee jutella oman ponin "vuokraajien" eli hoitajien kanssa ;)

    VastaaPoista

Hei! :) Kiva kun olet eksynyt lukemaan blogiani! :) Toivoisin, että jätät kavion jälkesi kommenttiboxiin! :)) Parannus ehdotuksia & risuja ja ruusuja saa laittaa kunhan pysytään asiallisina ;) Myös postaus ehdotuksia saa heitellä aina tekstien loppuun :)) Antoisia lukuhetkiä! :)

Tv. Janina