Sivut

9. lokakuuta 2013

Ajatuksiani hevosen maastakäsittelystä

Tähän postaukseen ajattelin koota ajatuksiani hevosen maastakäsittelystä.


Mielestäni hevosen maastakäsittely on tärkeää. Jokaisen hevosen omistajan kannattaisi tehdä hevosensa kanssa maastakäsittelyä, koska se parantaa ihmisen ja hevosen välistä luottamusta ja kunnioitusta. Kunnioitusta ei voi olla ilman luottamusta, on minun mielipiteeni.





Kun puhun maastakäsittelystä en tarkoita sillä sitä, että vien hevosen pyöröaitaukseen ja siellä sitten tehdään jotakin. Periaatteessa kaikki muu paitsi ratsastus/ajo on maastakäsittelyä. Itsekkin tulee lipsuttua vähän tästä maastakäsittelystä kun talutan Vallua tarhasta... Talutan sen vain niin ja näin, enkä pyydä hevosta kuuntelemaan minua kunnolla... Tietysti pitäisi, mutta...
Varmasti kaikkien tai ainakin lähes kaikkien tulee lipsuttua jossain vaiheessa maastakäsittelystä, jolloin on ihan hyvä ottaa aikaa ihan vain maastakäsittelyyn. Kenttä/aidattu laitumen osa on hyvä paikka maastakäsittelyyn, oikeastaan mikä tahansa paikka käy maastakäsittelyyn kunhan se on niin rauhallinen, että ihminen kykenee keskittymään hevoseen täysin. Maastakäsittelyllä tarkoitan hevosen kanssa tehtyjä talutusharjoituksia ja väistätyksiä.



Itse kun maastakäsittelen hevosta aloitan usein juoksuttamalla hevosta liinassa kaikki askellajit läpi ja testaan miten se toimii. Juoksutuksen jälkeen vaihdan hevoselle juoksutusliinan pois, joko naruriimuun & köyteen tai sitten vain riimunnaruun & normaaliin riimuun. Naruriimulla saa hevoseen kevyemmillä avuilla paineen aiheutettua, kuin normaalilla riimulla. Sitten testaan miten hevonen kulkee talutuksessa ja miten se väistää. Sen jälkeen teen harjoituksia, joita koen että hevonen tarvitsee. Esim. Kaverin ponia käsitellessäni vahvistin sen lähettämistä ympyrälle, koska se pakkasi tulemaan syliin, Vallun kanssa teen siedätystä tai yritän saada sitä kevyemmille avuille vastaamaan. Kun olen jonkin aikaa harjoitellut uutta tai hankalaa asiaa, teen loppuun vielä jotain mikä hevoselle helppoa. Lopetan silloin kun on vielä hyvä fiilis tai ainakin pyrin lopettamaan, joskus se kyllä venähtää... Eli käytän tai pyrin käyttämään 'kaavaa'; Juoksutus + testaus --> vaikea/kerrattava harjoitus --> helppo tehtävä --> lopetus.



Raipan käyttöä suosittelen maastakäsittelyssä, kunhan muistaa että se on vain apuväline, sillä ei laiteta hevosta toimimaan. Raippaa saa ja pitää käyttää, itsekkin usein sitä käytän, välillä vähän kovemmin(mutten ikinä hakkaa!!) jos hevonen meinaa ylitse tulla tai tekee selkeitä potkuja päin. Hevosen saa toimimaan omalla kehonkielellään ja kärsivällisyydellä; kaikki ei tapahdu sekunnissa. Hevoselta voi vaatia nopeaa reagointia, mutta sille on annettava myös aikaa reagoida. Hevonen pystyy reagoimaan selkeisiin apuihin nopeasti, mutta epäselviin apuihin se ei osaa vastata/vastaa paljon jälkijunassa, joten pitää olla tarkka mitä pyytää hevoselta. Kokeilemalla oppii; itsekkään en todellakaan osaa/tiedä kaikkea, mutta yritän lukea hevosta ja katsoa mitä se kertoo. Annanko liian epäselviä apuja? Vai teenkö liikaa tai liian vähän? Sitä ei voi tietää etukäteen, mutta kyllä hevonen sen kertoo. Pitää vain muistaa lukea hevosta eikä vain ihmetellä kun poni ei tee mitään/sinkoilee ympäriinsä. Avut annetaan ensin mahdollisimman kevyesti ja jollei hevonen reagoi, lisätään painetta. Esim. Jos haluat saada hevosen liikkeelle, aloitat maiskutuksesta. Hevonen ei reagoi. Lisäät painetta luomalla kevyen eteenpäin suuntautuneen paineen narusta hevosen päähän. Hevonen ei reagoi. Heilautat raippaa hevosen takaosalle, se reagoi liikkumalla eteenpäin, jolloin kaikki paine pois ja kehuja, jonka jälkeen jatketaan mitä sitten ikinä seuraavaksi on ohjelmassa. Minusta olisi hyvä aina maastakäsittely hetken jälkeen käydä koko hevonen läpi ripalla silittämällä, jos olet joutunut paljon käyttämään raippaa maastakäsitellessäsi hevosta, sillä silloin hevoselle jää myönteinen kuva. Vaikka se tuntuisi turhalta. Itsekkin tämän jutun hoksasin vasta vähän aikaa sitten ;)



Tähän loppuun kokoan vielä ne mitkä ovat mielestäni tärkeitä pontteja:
 - Luottamus --> kunnioitus
- Kaikki mikä ei ole ratsastusta/ajoa on maastakäsittelyä
- On hyvä ottaa välillä erillinen maastakäsittely tuokio
 - Aloita helposta, lisää vaikeutta vasta sitten kun ensimmäinen asia on helppo
- Älä jankkaa yhtä asiaa koko aikaa
- Käytä raippaa merkinantovälineenä ja huomautuksena, älä "aseena"
- Kun/jos käytät raipan, käytä sitä älä hipsuttele turhia; jos hevonen pukittaa kohti ja käytät raipan, käytä kunnolla !älä kuitenkaan lyö! turhia, hevoset laumassakin huomauttaa reilusti jos joku "hyppii silmille"
- Lue hevosta! Se kertoo mitä teet ;)
- Ja ennen kaikkea, pidä hauskaa vaikka maastakäsitteletkin! :D
- Muista kehua hevosta! :)
- Jos näet, että joku tuttusi tms. tekee maastakäsittelyä hevosen kanssa älä mene höpisemään sille ihmiselle/hevoselle, koska se vie keskittymisen pois ja on todella häiritsevää...



Mitä mieltä te lukijat olette? :)) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! :) Kiva kun olet eksynyt lukemaan blogiani! :) Toivoisin, että jätät kavion jälkesi kommenttiboxiin! :)) Parannus ehdotuksia & risuja ja ruusuja saa laittaa kunhan pysytään asiallisina ;) Myös postaus ehdotuksia saa heitellä aina tekstien loppuun :)) Antoisia lukuhetkiä! :)

Tv. Janina